In deze doelgroepen zijn wij geïnteresseerd

MBO,HBO,WO


Actief in de branches

Zorg & Welzijn

Overheid / Non-profit


Bedrijfscultuur

Dynamisch

Uitdagend

Faciliterend


Aantal werknemers

Nationaal: 1400

Internationaal: 0


Locatie hoofdkantoor

Zijlweg 200 2015CK Haarlem


Internationale carrièremogelijkheden

Nee

Contact opnemen of solliciteren

Veiligheidsregio Kennemerland

Zijlweg 200

2015CK

recruitment@vrk.nl

Social Media

Werken bij Veiligheidsregio Kennemerland

Over Veiligheidsregio Kennemerland

Werken voor een organisatie met maatschappelijke impact? Bij ons kom je terecht in een werkomgeving die er écht toe doet. Of je nu thuis aan het werk bent of op een van onze locaties; zodra je sirenes hoort, weet jij waarvoor je werkt.

Waarom werken bij ons?

  • Uitstekende arbeidsvoorwaarden, waaronder een Individueel Keuze Budget (IKB) van 18,63% van het bruto jaarsalaris. Extra verlofuren? Extra pensioen? Een nieuwe fiets? Vakantiegeld? Jij bepaalt!
  • Op zoek naar nog meer spanning naast je werk? Je kunt een nevenfunctie naast je werk vervullen in onze crisisorganisatie. Je komt dan in actie als je pieper gaat, bijvoorbeeld bij een grote brand, een vliegtuigongeval, uitbraak van infectieziekten of tunnelincident;
  • Hybride werken: Jouw werkzaamheden bepalen waar en wanneer je aan het werk bent. Zo kun je gemakkelijker werk en privé combineren. Wij bieden jou ook vergoedingen aan voor thuiswerken en thuiswerkmiddelen;
  • Je kunt je blijven ontwikkelen door het volgen van opleidingen, trainingen en workshops

Wie zijn wij?

De Veiligheidsregio Kennemerland bestaat uit de GGD (Ambulancezorg, Preventie, Advies & Crisis, Jeugdgezondheidszorg en Zorg- en Veiligheidshuis), de Brandweer, Crisisbeheersing Kennemerland, Landelijke Meldkamer Samenwerking Noord-Holland, Veilig Thuis en ondersteunende afdelingen. Er werken circa 1400 medewerkers (inclusief vrijwilligers).

De Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) werkt voor de negen gemeenten in de regio.

Het verzorgingsgebied van de VRK telt ruim een half miljoen inwoners. Met Tata Steel, het Noordzeekanaal en Schiphol is de Veiligheidsregio Kennemerland één van de meest risicovolle Veiligheidsregio’s in Nederland.

Wij willen ons ontwikkelen naar het regionale kennis-en expertisecentrum voor fysieke veiligheid en publieke gezondheid in Kennemerland! Ons handelen reflecteert wat wij als VRK(-ers) willen uitstralen; professioneel, collegiaal, klantgericht en betrouwbaar.

De VRK wil een diverse en inclusieve organisatie zijn. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers volop wil benutten.

Organisatiecultuur

Diversiteit en JongVRK

We willen een diverse en inclusieve organisatie zijn. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers volop benut. Zo hebben wij JongVRK die jonge (of jong van geest), enthousiaste medewerkers met elkaar verbindt. Hier krijgen nieuwe ideeën een podium, is ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, en het biedt de basis voor een interessant netwerk. Lekker informeel en zeer toegankelijk en het staat garant voor leuke activiteiten binnen en buiten onze organisatie.

Steeds duurzamer

Als organisatie zijn wij ons bewust van onze leefomgeving en wij vinden duurzaamheid dan ook een belangrijk thema. We pakken ons energieverbruik aan met o.a. ledverlichting en zetten de verwarming een graadje lager. Daarnaast hebben we een projectgroep Duurzaamheid. Hierin zitten bevlogen medewerkers die praktische duurzaamheidsacties mogelijk maken. Met als gevolg dat collega’s een bewustere keuze maken bijvoorbeeld qua vervoermiddel of het inkopen van gezondere voeding. Ook denken zij mee over meer bio-diversiteit op de terreinen van de VRK, zoals bijenkorven, egelhuisjes, veldbloemen. En hoe onze directie hierin staat, lees je hier.

Doelgroep

true

Carrièremogelijkheden

Loopbaanontwikkeling bij Veiligheidsregio Kennemerland

De ontwikkeling van onze medewerkers vinden wij erg belangrijk. Onze organisatie kan niet zonder de kennis, ervaring en vaardigheden van onze medewerkers; zij maken het verschil! Daarom bieden wij hen mogelijkheden om te blijven ontwikkelen. Van specifieke trajecten op functieniveau tot opleidingen en trainingen op het gebied van persoonlijke effectiviteit, samenwerken en mindfulness.

Daarnaast speelt vitaliteit bij ons een grote rol. Hoe blijf je fit als de werkdruk toeneemt? Hoe bewaak je je grenzen en zorg je ervoor dat je met plezier kunt blijven werken? Wij willen graag dat medewerkers zich prettig voelen bij VRK. Om hierbij te ondersteunen worden er diverse cursussen, workshops en coaching aangeboden. Ook zijn er wekelijks terugkerende activiteiten zoals een oplaad- en ontlaadsessie of het buikspierkwartier. Allebei zowel fysiek als online mee te doen.

Bekijk onze vacatures op: https://werkenbijdevrk.nl/

Heb je vragen? Wij staan voor je klaar!

Je kunt contact opnemen via recruitment@vrk.nl

Deze werkgever heeft op dit moment geen vacatures.
Simone
Senior Zorgcoördinator Openbare Geestelijke Gezondheid Zorg (OGGZ)

""Je krijgt de ruimte om te doen wat belangrijk is." Er zit altijd een verhaal achter wat het begrijpelijk en inzichtelijk maakt waarom mensen doen wat ze doen. Een diverse, soms verrassende groep mensen heeft de volle aandacht van Simone. Zij heeft er zelfs haar werk van gemaakt. Inmiddels is Simone senior zorgcoördinator bij de afdeling Maatschappelijke Zorg. Daarnaast is ze sinds het begin van haar werkzame leven bij de GGD ook verpleegkundige bij spreekuren voor mensen met somatische klachten die geen huisarts hebben. Kwetsbare mensen In haar functie ontvangt zij regelmatig zorg- en overlastmeldingen via bijvoorbeeld politie, buren of woningbouw. Het is aan haar en haar collega's contact te zoeken met degene waarover de melding gaat. Simone: “We kijken wat nodig is om de situatie te stabiliseren. En we bieden zogenoemde bemoeizorg, als het gaat om mensen die geen hulp vragen of accepteren maar het wel nodig hebben.” Het gaat daarbij veelal om kwetsbare mensen met allerlei problematiek. “Als we in contact zijn gekomen en er is vertrouwen ,” vervolgt Simone haar uitleg, “kijken we samen wat nodig is, zoals begeleiding of behandeling. We leiden de mensen dus naar zorg.” Maar ook achter de schermen zet Simone zich ervoor in de levenskwaliteit van deze groep mensen te verbeteren. Ze zet signalen en hiaten vanuit het werkveld om in voorstellen, protocollen of adviezen om werkprocessen en samenwerking met onder meer de ketenpartners te verbeteren. Leefomgeving De betrokkenheid bij onze leefomgeving gaat bij Simone verder dan haar werk. Ook de klimaatverandering gaat haar aan het hart. Privé en op het werk zet zij zich in voor een duurzamere omgeving. Simone: “Ik kijk altijd welke (kleine) gewoontes anders kunnen. Waarbij het weinig moeite kost om te veranderen en wat tegelijk een positief effect heeft. Bijvoorbeeld het verwijderen van stenen en het aanleggen van een kruidentuintje, een standaard vega-aanbod van de bedrijfscatering, geen wegwerpbekers meer…” Daarom is Simone binnen de VRK ook lid van de projectgroep Duurzaamheid. Samen met haar collega’s denkt en werkt zij mee aan duurzame bewustwording en acties om de CO2 uitstoot verder terug te dringen. Gezonde en veilige maatschappij “Ik vind het heel inspirerend onderdeel uit te maken van deze organisatie. Je hebt volop ontwikkelmogelijkheden en je krijgt de ruimte om te doen wat belangrijk is, ” besluit ze haar verhaal. Er zijn veel verschillende afdelingen die zich allemaal vanuit hun deskundigheid inzetten voor een gezondere en veiligere maatschappij. Dat maakt de VRK tot een grote organisatie met een groot bereik."
Yvonne Siepel
Medewerker vakbekwaamheid en brandweervrouw

"“Ik kan mijn praktijkervaring combineren met veiligheid.” Van Ibiza tot Veiligheidsregio Kennemerland! Acteren op het hoogste niveau voor wat betreft veiligheid. Dáár kom je Yvonne Siepel als veiligheidsexpert èn brandweervrouw tegen. Bij Yvonne viel uiteindelijk alles samen. De gedroomde theateropleiding werd het niet. Wel ervaring opdoen in de entertainment onder andere op Ibiza in de horeca met zijn strandfestivals, Sail en de F1 op Zandvoort. Ondertussen dacht Yvonne na over haar studie. Geïnspireerd door haar omgeving werd het integrale veiligheidskunde. “Super stoer,” legt ze uit, “en ik kan hiermee mijn praktijkervaring combineren met veiligheid.” Dat ziet er als volgt uit: Yvonne zorgt met haar collega's van de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) voor trainingen, oefeningen en opleidingen voor de crisisfunctionarissen. Deze mensen worden opgeroepen als er een ramp of crisis is. Het is dus zaak dat oefeningen zo realistisch mogelijk zijn. Omdat niet alles (ambulances) en iedereen (hulpverleners) tegelijk ingezet kan worden voor een oefening, vult onder andere Yvonne deze leemte regelmatig op. Dat doet ze samen met haar collega’s met een serieus tegenspel. Ook compleet met ‘echte’ slachtoffers (LOTUS). Daarbij komt haar passie voor acteren goed uit. En alsof ze nog niet genoeg rollen vervult, loopt ze de andere helft van de week het vuur uit haar sloffen bij de brandweer. Deels als beroeps, deels als vrijwilliger. Bij een uitruk laat ze haar bureau voor wat het is en schiet ze net zo makkelijk in haar brandweerkostuum. “Ja, ik kom wel wat dagen te kort in een week,” merkt ze tenslotte op. Veelzijdiger kan haast niet. Alhoewel, bij de Veiligheidsregio weet je maar nooit..."
Ron de Rijk
Manager Veilig Thuis Kennemerland

""Ik wilde van 'meer betekenis' zijn voor de maatschappij." Een paar jaar geleden is Ron de Rijk op zijn 53ste een compleet nieuwe wereld binnengestapt. Vanuit het bedrijfsleven kwam hij via zijn netwerk terecht in de zorg, in zijn geval bij Veilig Thuis. Dat paste precies bij de fase in zijn leven, de behoefte van ‘meer betekenis’ te willen zijn voor de maatschappij. Alles was nieuw èn interessant voor Ron: “De inhoud van het werk (veiligheid binnen gezinnen), het werkveld met politie, Openbaar Ministerie, gemeenten en ketenpartners; alles moest ik leren. Zelf ben ik geen inhoudelijk professional, maar ik faciliteer onze medewerkers zodat zij de gezinnen kunnen helpen.” Want de mensen van Veilig Thuis doen enorm goed werk. Zij staan gezinnen bij waar sprake is van huiselijk geweld of kindersmishandeling. Het werkveld binnen de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) is dus zeer divers en er bestaat voor medewerkers voldoende gelegenheid een heuse carrière op te bouwen. Ron geeft tot slot mee: “Heb je het gevoel ‘iets’ te willen doen voor de samenleving waarmee je ook nog je boterham kunt verdienen, kijk dan eens naar de mogelijkheden die de VRK biedt.”"