Welke baan past bij jou?

Je werkt al een aantal maanden of jaren bij een organisatie, maar je bent er eigenlijk best wel klaar mee. Of je contract loopt af en wordt niet verlengd, dat gebeurt meer dan je denkt. Dan komt het moment dat je op zoek gaat naar die nieuwe toffe baan die bij jou past. Je weet dat het een vervelend proces wordt met veel afwijzingen, maar uiteindelijk ga je die nieuwe baan vinden. Waar begin je en hoe pak je dit aan?

Kijk eens of de volgende vragen je verder op weg helpen:

De functie die je nu beoefent, ben je daar blij mee?

Ja? Dan zou ik gaan zoeken naar dezelfde functie. Nee? Of denk je dat je hier over een aantal jaar niet meer blij mee bent? Ga dan op zoek naar wat je wel wilt doen. Kijk waar je goed in bent, welke ervaring je al hebt en schrijf op wat je absoluut niet wilt. Ga dan op zoek naar het tegenovergestelde van wat je niet wilt. Kom je er niet uit lees dan gerust verder. 

Het type bedrijf, groot/klein/middelgroot, voel je je hier thuis?

Bij een klein bedrijf heb je vaak meer verantwoordelijkheden en bij een groot bedrijf heb je meer mogelijkheden om te ontwikkelen tot een specialist in jouw vakgebied. Het is maar net wat bij je past. Ook de snelheid ligt vaak veel hoger bij een klein bedrijf dan bij een (middel)groot bedrijf. Bij een groot bedrijf moet je dus iets meer geduld hebben om zaken voor elkaar te krijgen, als je ze al voor elkaar krijgt. Bij een klein bedrijf moet je tegen de snelheid, veranderingen en vaak lange werkdagen en bijkomstige stress kunnen.

De cultuur, zakelijk of informeel, wat past bij jou?

Vind jij het leuk om altijd in pak naar werk te gaan? Ga dan voor een zakelijk bedrijf (denk aan consultancy, advocatuur, financiële dienstverlening). Trek je liever je sneakers aan in de ochtend met dat ene toffe shirt met gekke prints? Ga dan voor een informeel bedrijf. Naast kledingstijl heb je natuurlijk ook bepaalde communicatiestructuren en waarden die belangrijk zijn binnen een bedrijf. Kijk ook goed of deze bij je passen.

Heb je (realistische) dromen voor de toekomst?

Heb je een bepaald doel voor ogen zoals een managementfunctie, het worden van een specialist of wil je juist lekker allround zijn? Bedenk dan hoe jouw pad eruit kan zien en schrijf dat voor jezelf op. Natuurlijk wordt dat plan niet 100% gevolgd door alle onverwachte gebeurtenissen, maar dan heb je wel een idee waar je naartoe wilt en kun je daar rekening mee houden bij het kiezen van een baan.

Sluiten je wensen niet aan bij de studie en werkervaring die je hebt?

Soms is het zo dat je een studie hebt gevolgd/afgerond en je na een aantal jaar merkt dat dit niet is wat je wilt of dat er geen toekomst is in deze baan. Je weet wel wat je zou willen maar denkt dat je daar nooit gaat komen. Afhankelijk van hoe realistisch deze verandering is kan er meer dan je denkt. Tegenwoordig staan veel bedrijven open voor gemotiveerde medewerkers die een doel hebben en ze willen je daar zelfs in ondersteunen. Vaak betekent dit wel dat je andere zaken voor een paar jaar moet opofferen, maar als je iets echt wilt heb je dat er voor over. Praat vooral met mensen die al in die functie zitten die jij graag wilt bereiken en vraag welke stappen jij het beste kunt nemen om daar te komen.

Wil je zelf leren of wil je anderen juist iets leren?

Soms ben je er aan toe om veel te leren van mensen met ervaring om je heen om jezelf klaar te stomen als expert zijnde in jouw vakgebied. Ook zijn er periodes waarin je juist anderen iets wilt leren en graag een management functie wilt scoren. Bedenk goed dat je als manager veel minder bezig bent met jouw vakgebied en veel meer bezig bent met organiseren, motiveren, vergaderen, stakeholder management, problemen oplossen en een grote bak verantwoordelijkheid mee krijgt. Bedenk goed of dat is wat je wilt.

Heb je zekerheid nodig of sta je flexibel in het leven?

Heb je een huis gekocht of is er een kind (op komst) en wil je meer zekerheid? Ga dan niet voor die uitdagende startup waar je dagen veel langer zijn en er een grotere kans is dat het bedrijf het niet gaat redden en je opeens zonder baan komt te zitten. Tenzij je weet dat je met gemak weer aan een nieuwe baan komt uiteraard. Wil je zekerheid? Kijk dan ook goed naar het type bedrijf, hoe lang het bestaat, maar ook hoe de financiën ervoor staan en hoe de verdere ontwikkelingen in de markt zijn in deze branche of binnen jouw functie. 

Dan zijn er nog praktische zaken zoals:

  • Hoeveel uur wil je werken?
  • Welke werktijden/dagen heb je graag?
  • Wil je op kantoor werken of gedeeltelijk thuis?
  • In welke branche wil je werken?
  • Hoeveel reistijd naar je werk is het maximale?
  • Ga je voor lokaal of internationaal?

Heb je inmiddels al een beter beeld gekregen naar waar jij eigenlijk op zoek bent? Hopelijk helpen deze vragen je verder op weg. Het is heel belangrijk dat je de juiste keuze maakt, waar jij je op dit moment prettig bij voelt. Het geeft helemaal niets als je (zeker in het begin) van de ene naar de andere baan hopt, maar zie dat als een ontdekkingsreis op zoek naar datgene wat bij jou past. Geef ook niet te snel op binnen een baan, maar probeer die punten die niet lekker gaan aan te pakken voordat je gaat zoeken naar een nieuwe baan. Al met al ren niet te snel weg en wacht niet te lang.

Heb je geen dromen en weet je niet goed wat je nu echt leuk vindt, maar wil je wel weg waar je nu zit? Praat dan eens met een jobcoach of neem contact op met mij om te ontdekken wat jij nu echt belangrijk vindt in een baan en dan gaan we gewoon samen op zoek naar die baan die bij jou past.

Anouk Bleijenberg van Your Next Chapter.

anouk@yournextchapter.nl

https://www.yournextchapter.nl/

Bio Anouk Bleijenberg

Anouk is eigenaar, coach & trainer en zet zich in op HR, Stress Awareness en Burn-out preventie met een focus op Verbinding, Relaties en Ontwikkeling. Met een vleugje Mindfulness deelt ze haar kennis en ervaring op een creatieve manier in haar Coaching sessies en Workshops.

Anouk is Spontaan, Eerlijk, Creatief, Ondernemend en Empathisch. Ze heeft een grote interesse in de psyche van de mens ontwikkeld.

Van Hotelschool naar Master in Business Administration naar een Burn-out. Vervolgens een Yoga Teacher Training en een Coaching Opleiding. Daarna nog een aantal jaar Customer Success Teams opgebouwd binnen Startups. Uiteindelijk is ze toch uitgekomen op het passende vak van HR Management met Your Next Chapter ernaast. 

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg