Sollicitatietips Deel 1: Voor het gesprek

Of je nou een starter, student of young professional bent, iedereen kan wel wat steun tijdens het solliciteren gebruiken. Om je te helpen bij je zoektocht naar een baan, hebben we een serie artikelen met sollicitatietips geschreven. In elk deel vind je een aantal tips en adviezen gericht op één van de verschillende fasen binnen het sollicitatieproces. Dit eerste deel richt zich op de fase voorafgaand aan het sollicitatiegesprek.

Zelfkennis

Nog voordat je begint met zoeken naar je droombaan is het verstandig om zelfonderzoek te doen. Wanneer je een goed beeld hebt van je vaardigheden en competenties, kan je gerichter zoeken naar een baan die écht bij je past. Daarnaast vragen recruiters tijdens je sollicitatiegesprek ongetwijfeld naar een aantal van deze punten.

Begin je zelfonderzoek door je af te vragen waar je passies liggen. Inventariseer vervolgens de vaardigheden en competenties die je door de jaren heen hebt geleerd. Tot slot is het belangrijk je sterke en minder sterke punten in kaart te brengen. Betrek indien mogelijk vrienden en familie bij je onderzoek. Ze bekijken jou vanuit een ander perspectief waardoor ze eigenschappen kunnen zien die je zelf niet ziet. Wil jij beginnen met een zelfonderzoek? Voer dan een persoonlijke swot analyse uit.

Beheer je social media

Social media hebben een steeds grotere invloed op onze maatschappij. De invloed van social media op het sollicitatieproces is dan ook niet te onderschatten. Uit een recent onderzoek bleek dat maar liefst 91% van jouw potentiële werkgevers de Facebook, Twitter en LinkedIn pagina’s van sollicitanten bekijkt.

Zorg voordat je gaat solliciteren dat je social media representatief zijn. Bezoek al je kanalen en kijk kritisch naar de inhoud. Vraag jezelf telkens af of dit het beeld is dat je recruiters wilt geven? Verander of verwijder de inhoud tot je tevreden bent over het beeld dat je social media over jou schetst. Lees dit artikel als je wilt weten hoe recruiters Social Media gebruiken.

Steun niet te veel op voorbeelden

Een sterke sollicitatiebrief schrijven is een vak apart. Het is daarom ook niet vreemd dat er op het internet talloze voorbeeld sollicitatiebrieven en CV’s te vinden zijn. Doordat deze documenten duidelijkheid over de vorm en inhoud geven, is het aan te raden hier naar te kijken. Pas echter wel op dat je niet te veel steunt op dit soort templates.

Recruiters krijgen gedurende hun carrière ongelofelijk veel sollicitatiebrieven en CV’s te zien. Aangezien veel sollicitanten gebruik maken van voorbeelden, hebben recruiters bepaalde stukken tekst al vaak voorbij zien komen. Vanzelfsprekend zal een recruiter geen goede indruk krijgen van een sollicitant die stukken uit een template overneemt. Kopieer daarom nooit stukken tekst uit voorbeelden. Lees de teksten en maak hier een eigen interpretatie van. Volg deze links als je benieuwd bent naar de grootse blunders in sollicitatiebrieven of meer tips voor sollicitatiebrieven wilt lezen.

Pas je CV aan

Veel sollicitanten richten zich vooral op het schrijven van een sterke sollicitatiebrief, waardoor het CV minder aandacht krijgt. Een veel voorkomend gevolg is dat er met een standaard CV op verschillende vacatures wordt gereageerd. Mocht dit het geval zijn doe je jezelf echter tekort.

Elke vacature heeft specifieke eisen rondom de functie en de persoon. Stem dan ook altijd je CV af op de specifieke functie-eisen van de baan. Doorgaans is je vroegere bijbaantje in een fietsenwinkel niet relevant genoeg om op je CV te vermelden. Wanneer je echter solliciteert op een functie bij een fietsenproducent, heeft dat bijbaantje wel betekenis. Door in dit geval het bijbaantje te vermelden toon je aan dat je ervaring en binding met de branche hebt.

Voorbereiden sollicitatiegesprek

Het volgende deel binnen deze serie van sollicitatietips richt zich op het voorbereiden van een sollicitatiegesprek. Wil jij meer lezen over de fase voorafgaand aan het sollicitatiegesprek?  Volg dan deze links voor meer informatie over sollicitatiebrieven en CV’s.

Lees ook:

Sollicitatietips Deel 2: Het sollicitatiegesprek
Sollicitatietips Deel 3: Na het gesprek

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg