5 Don’ts bij salarisonderhandelingen

Het sollicitatiegesprek zit er erop en was een succes! Je bent uitgenodigd voor een arbeidsvoorwaardengesprek waarbij je het onder andere over je salaris en vergoedingen gaat hebben. Om je hierbij te helpen, hebben we een tweetal artikelen geschreven over deze belangrijke onderhandelingen. In dit tweede deel, hebben wij vijf belangrijke don’ts voor jouw salarisonderhandeling op een rij gezet.

Don't 1: Overhaast beslissen

Het direct ondertekenen van een contract is de belangrijkste don’t op deze lijst. Ook al ben je tevreden met het salaris en de arbeidsvoorwaarden, is het af te raden direct te tekenen. De meeste recruiters zullen dit begrijpen en je het niet kwalijk nemen.

Geef aan dat je vindt dat het contract er prima uit ziet maar dat je liever nog een dag wacht met het ondertekenen. Hierdoor geef je jezelf de kans het contract onder de loep te nemen en ben je er zeker van dat het voldoet aan al je eisen. Mocht dit uiteindelijk niet het geval zijn, dan kun je er nog op terugkomen omdat de onderhandelingen nog niet voltooid zijn. 

Don't 2: Aangeven wat je huidige salaris is

Het vragen naar iemands salaris is over het algemeen not-done, en bij salarisonderhandelingen is dit eveneens het geval. Sterker nog, door het bespreken van je huidige salaris, verzwak je jouw onderhandelingspositie.

Mocht er toch naar je huidige of laatste salaris gevraagd worden, geef dan op een hoffelijke of ludieke manier aan dat je dit soort zaken alleen thuis bespreekt of dat je vorige salaris op andere omstandigheden was gebaseerd.

Don't 3: Ingaan op het eerste aanbod

Je gesprekspartner verwacht dat je zal onderhandelen over je salaris en houdt hier rekening mee. Doorgaans zal het openingsaanbod laag zijn om er zeker van te zijn dat er onderhandelingsruimte is. Het is daarom af te raden om in te gaan op het eerste aanbod. Speel het onderhandelingsspel en doe een realistisch tegenbod.

Don't 4: Te hoog inzetten

Het is ook af te raden om in te zetten op een te hoog salaris. Als je een tegenbod doet moet deze altijd realistisch blijven. Mocht je te hoog inzetten zal je gesprekspartner je aanbod ongeloofwaardig vinden wat vanzelfsprekend negatieve gevolgen kan hebben. Mocht het bedrijf naast jou met andere sollicitanten in gesprek zijn, kan dit een reden zijn om met hen verder te gaan.

Don't 5: Alleen naar het salaris kijken

Het komt nog te vaak voor dat sollicitanten alleen kijken naar het salaris. Het niet actief onderhandelen over de secundaire arbeidsvoorwaarden is een gemiste kans. Vooral wanneer je het salaris niet optimaal vind kunnen deze voorwaarden het aanbod aantrekkelijker maken. Het is aan te bevelen voor het gesprek een lijst te maken welke voorwaarden voor jou het aantrekkelijkst zijn.

Wil jij je zo goed mogelijk voorbereiden op je arbeidsvoorwaardengesprek? Lees dan ook deze 5 do’s bij salarisonderhandelingen.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg