5 Do’s bij salarisonderhandelingen

Het sollicitatiegesprek zit er erop en was een succes! Je bent uitgenodigd voor het arbeidsvoorwaardengesprek waarbij je het onder andere over je salaris en vergoedingen gaat hebben. Om je hierbij te helpen, hebben we een tweetal artikelen geschreven over deze belangrijke onderhandelingen. In dit eerste deel, hebben wij vijf belangrijke do’s voor jouw salarisonderhandeling op een rij gezet.

DO 1: Grondig voorbereiden

Het klinkt voor de hand liggend maar bereid je altijd voor op een salarisonderhandeling. Het gebeurt nog te vaak dat sollicitanten niet weten wat het minimumloon is, of niet hebben bepaald welke arbeidsvoorwaarden zij het belangrijkst vinden. Dit terwijl weten wat je wil, essentieel is voor een  succesvolle onderhandeling.

Maak daarom altijd  een lijst met de arbeidsvoorwaarden die voor jou het belangrijkst zijn. Wat is het minimum salaris waar je voor wil werken? Wil je een auto van de zaak? Of wil je juist vaak thuis kunnen werken? Daarnaast is het even belangrijk om van te voren te bepalen op welke gebieden je concessies wilt doen.

Do 2: Reageren op een te laag salarisvoorstel

Het komt regelmatig voor dat jouw gesprekspartner met een te laag salarisvoorstel komt. Als dit overkomt, is het aan te raden hier luchtig op te reageren en vervolgens het salaris dat je in je hoofd hebt te noemen. Hiermee toon je dat je bewust bent van je eigen kwaliteiten en dat je bekend bent met onderhandelingstechnieken.

Do 3: Jouw marktwaarde kennen

Sollicitanten die bewust zijn van hun marktwaarde, hebben een sterkere onderhandelingspositie. Het is van groot belang jouw huidige en je gewenste salaris te vergelijken met die van collega’s in jouw branche. Dit geldt eveneens voor alle andere arbeidsvoorwaarden.

Do 4: Beargumenteer je salariseisen

Wanneer je aan het onderhandelen bent is het belangrijk dat je jouw salariseisen kunt beargumenteren. Sollicitanten die kunnen aantonen waarom ze een bepaald salaris waard zijn hebben vaak de sterkste onderhandelingspositie.

Begin hiermee door je werkervaring, opleidingen, traineeships en stages te inventariseren. Daarnaast is het belangrijk dat je eerdere prestaties kunt aantonen. Als je bijvoorbeeld op een sales functie solliciteert en jouw bijdrage aan het uitbreiden van het klantenbestand kunt aantonen, vergroot je de kans dat de gesprekspartner ingaat op jouw salariseisen.

Do 5: Benadruk het gezamenlijk belang

Misschien wel het belangrijkste is dat je niet moet vergeten  dat een salaris voor beide partijen aanvaardbaar en aantrekkelijk moet zijn. Het kan dan ook helpen om in plaats van ‘ik’ over ‘wij’ te spreken . Hierdoor geef je direct aan dat jouw salariseisen ook rekening houden met de wensen van je gesprekspartner.

Wil jij je zo goed mogelijk voorbereiden op je arbeidsvoorwaardengesprek? Lees dan ook deze 5 don’ts bij salarisonderhandelingen.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg