Nooit meer solliciteren!

Sylvie van den Meerendonk werkt sinds 2004 als loopbaancoach. In 2011 is ze voor zichzelf begonnen en haar boek “Nooit meer solliciteren” is net uit.

Nooit meer solliciteren klinkt voor veel mensen als muziek in hun oren. Is het ook voor iedereen weggelegd?

“Voor de één is het makkelijker dan voor de ander. Ik adviseer mensen dat om contact te zoeken met bedrijven om uit te zoeken of de organisatie bij je past. Dat is spannend. Je moet een drempel over: contact leggen en jezelf laten zien. Met LinkedIn is dat laagdrempeliger. Je zoekt iemand met jouw ideale baan en zoekt daar contact mee.
Het is vaak een drie-traps-raket: een LinkedIn-uitnodiging sturen, als iemand je accepteert je vragen stellen en vragen of je er even over mag bellen. En als het klikt, vragen om een kopje koffie. De eerste keer is dat eng. Het wordt vanzelf makkelijker als je het vaker doet. Treed buiten je comfort zone en neem die stap.

Je schrijft dat het belangrijk is om te weten wie je bent. Hoe kom je daarachter?

“Ja, dat is zeker van essentieel belang. Want als je baan aansluit bij wie je bent, bij jouw eigenschappen en talenten, is de kans dat je gelukkig en succesvol in je werk wordt het grootst. Bovendien wordt je er sneller voor aangenomen. Mensen denken vaak dat hun droombaan iets ingewikkeld is en zoeken het ver weg, maar het ligt juist dichtbij. Volg je natuurlijke interesses: welke vakken vind je interessant? Wat voor artikelen lees je graag? Wat doe je in je vrije tijd? Als je daar een overzicht van maakt kom je erachter in welke hoek je een baan moet zoeken. In al je keuzes vind je aanwijzingen.”

Weten wie je bent hangt volgens jou samen met een bepaalde mindset. Wat bedoel je daar precies mee?

“Mensen beginnen vaak bij plan B omdat plan A in hun ogen toch niet gaat lukken. Als je er niet in gelooft, dan begin je er meestal niet eens aan. Ik adviseer je om het toch te proberen, ook al geloof je niet dat je kans maakt. Bij veel afgestudeerden zie ik twijfel, ze vragen zich vaak af: “Ik heb geen ervaring, ben nieuw op de arbeidsmarkt, wat heb ik te bieden?” Pluis een vacature uit en bedenk bij iedere eis wat jij in huis hebt. Vaak is het meer dan je denkt. Vaardigheden zitten niet alleen in werkervaring maar ook in nevenactiviteiten. Zoals bestuurswerk, de aangifte van je buurvrouw doen of schrijven voor de faculteitsnieuwsbrief.”

Netwerken blijft belangrijk, vooral het opbouwen van een netwerk. Wat houdt dat precies in?

“Nieuwe, interessante mensen benaderen en daarmee praten. Veel mensen vragen zich af of het wel zin heeft omdat er geen concrete vacature is. Maar veruit de meeste mensen vinden een baan via via.

Sylvie van den MeerendonkJe hoeft geen duidelijk verhaal of concrete vraag te hebben voordat je met iemand gaat praten. Meer horen over wat de ander doet om een beter beeld te krijgen van de arbeidsmarkt is volledig legitiem. En de ander vindt het maar wat leuk om over zijn werk te vertellen.

Meestal is er geen vacature bij zo’n open contact. Je kunt dichterbij die baan komen door te vragen: ‘Het klinkt allemaal heel goed, stel ik zou bij jullie willen solliciteren, hoe moet ik dat dan aanpakken?’ of, ‘Hoe hebben nieuwe werknemers die bij jullie aan de slag zijn gegaan dit aangepakt?’ Dan is het een kwestie van af en toe iets laten horen tot er wél een vacature vrijkomt. Als het klikte, dan brengt je gesprekspartner je meestal op de hoogte. Werkgevers willen proactief personeel.”

Heeft reageren op een vacature dan nog zin?

“Slechts 13% van de mensen vindt hun baan door te reageren op een vacature. Als je écht past bij het profiel dat geschetst wordt in een vacature maak je kans. Maar vaak is dit niet zo. Als je gericht contact zoekt met een bedrijf, kom je sneller in gesprek. Een gesprek bij een bedrijf waar men jouw specifieke mix van talent nodig heeft, levert meer op dan reageren met 100 anderen op een functie die het nét niet is. Ga op ontdekkingstocht naar die bedrijven.”

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg