De meest voorkomende fouten in cv’s

Een kwalitatief sterk Curriculum Vitae is essentieel in het sollicitatieproces. Doormiddel van je cv toon je recruiters jouw persoonlijke informatie en werkervaring. Doordat er doorgaans meerdere sollicitanten reageren op een vacature, is het belangrijk dat je cv foutloos is. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder de meest voorkomende fouten in cv’s. Doe hier je voordeel mee en zorg dat je nooit één van deze blunders zal begaan. Volg deze link voor cv tips.

Ontbrekende persoonlijke gegevens

Elk cv opent met je personalia. Dit is waarschijnlijk het gedeelte waar je het minst over hoeft na te denken. Juist omdat hier weinig moeite voor gedaan hoeft te worden, komen fouten in de persoonlijke gegevens vaak voor. Onderdelen zoals mobiele telefoonnummers of e-mailadressen worden vaker vergeten dan je zou verwachten. Let hier dan ook goed op.

Niet neutrale foto of e-mailadres

Je cv is een zakelijk document. Na het lezen wil je dat de recruiter onder de indruk is van jou en je carrière. Dat zal een stuk moeilijker gaan wanneer je een niet neutrale foto of e-mailadres plaatst. Ook al heb je goede opleidingen gevolgd en veel werkervaring opgedaan, met een foto waarop je chagrijnig kijkt of een e-mailadres als stoney-petra312@ zal je niet serieus genomen worden.

Irrelevante bijbanen

Wanneer je een jonge starter bent zal je cv vanzelfsprekend behoorlijk leeg zijn. Het is dan niet meer dan logisch om je bijbaantje als vakkenvuller of krantenbezorger te vermelden. Deze informatie is echter overbodig wanneer je enkele jaren werkervaring hebt en de ervaring niet relevant voor de vacature is. Laat deze informatie dan ook achterwegen, zodat de recruiter in één oogopslag kan zien welke relevante werkervaring je hebt opgedaan. Wil je meer informatie over hoe recruiters cv’s doornemen? Lees dan dit artikel en maak je cv scanproof voor recruiters.

Maximaal twee A4’tjes

Het gebeurt nog te vaak dat sollicitanten onnodig vasthouden aan een maximum van twee A4’tjes voor het cv. Als ze vervolgens de grens bereiken maken ze het lettertype kleiner en wijzigen ze de lay-out. In zulke gevallen is het verstandiger om eerst alle irrelevante informatie zoals vroegere bijbanen te schrappen. Mocht je dan nog steeds teveel tekst hebben is het aan te raden een extra A4 te gebruiken in plaats van overige aanpassingen te doen. Recruiters lezen liever een groter cv met een duidelijke lay-out en lettertype dan een moeilijk leesbaar en chaotisch ogend document.

Functietitels weglaten

Het komt voor dat sollicitanten functies hebben vervult die niet overeenkwamen met de uitgevoerde taken. Vaak zullen zij de functietitel weglaten en uitsluitend de werkgever en verantwoordelijkheden vermelden. Dit wekt bij recruiters echter het vermoeden dat de sollicitant iets probeert te verbergen. Vermeld vandaar altijd de functietitel. Mocht je vorige functie geen duidelijk titel hebben, vermeld dan een beschrijvende titel zoals ‘algemeen medewerker’ of ‘medewerker projectondersteuning’. Lees dit artikel als jij een CV wilt opstellen met weinig werkervaring.

Niet laten nalezen

Het niet laten nalezen van je cv is de meest voorkomende fout die gemaakt wordt. Als schrijver van het document heb je minder oog voor kleine foutjes en onduidelijkheden dan een ander. Print dan ook altijd je cv meerdere malen uit en laat deze nalezen door bekenden. Hierdoor verminder je de kans dat er kleine foutjes inzitten aanzienlijk. Daarnaast kunnen andermans inzichten bijdragen aan overige verbeteringen van het document.

cv templates

Een goed cv maken kost veel tijd en energie. Vooral wanneer je hier nog weinig ervaring mee hebt kan het erg moeizaam zijn. Kan jij na het lezen van deze veel voorkomende blunders nog wat hulp gebruiken bij het schrijven van jouw cv? Maak dan gebruik van een website als cvster. Waarmee je snel en efficiënt een kwalitatief sterk cv samengesteld. Na het invullen van je gegevens kan je kiezen voor een aantal templates, waardoor de vormgeving er ook top uitziet. Lees hier meer informatie over een cv opstellen.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg