Word jij de nieuwe CEO?

Door mondiale veranderingen komen we in een wereld te leven waar we meer moeten doen met minder. Dit vraagt om nieuwe leiders. Zo stelt Ralf Knegtmans in zijn boek Hoe word je CEO?. Er is behoefte aan bevlogen CEO’s die het bedrijf en zijn medewerkers kunnen inspireren en faciliteren om structurele oplossingen te vinden. Maar hoe komen we aan die leiders? Heb jij kans om er een te worden? En wat moet je daarvoor meebrengen?

Wereldwijde trends als digitalisering, klimatologische- en demografische veranderingen en de noodzaak om duurzaam te ondernemen stellen andere eisen aan de maatschappij. Om deze maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden, is er meer dan ooit leiderschap nodig.

Ander leiderschap

Voor jou als starter op de arbeidsmarkt is het nog een ver-van-je-bed-show, maar met de huidige ontwikkelingen ben jij misschien wel de CEO van de toekomst. Of wellicht heb jij juist de ambitie om CEO te worden.

Want andere tijden vraagt om ander leiderschap. De huidige arbeidsmarkt is het nieuwe normaal. Dat vraagt niet alleen om CEO’s met een goed stel hersenen en imponerende competenties, maar meer dan ooit ook om passie en bevlogenheid.

Ralf Knegtmans schreef er over in zijn boek Hoe word je CEO? – Over competenties, persoonlijkheid en drijfveren. Vooral de manier waarop er naar talent wordt gekeken, was aanleiding voor Knegtmans om het boek te schrijven. Een boek voor lezers die niet alleen willen ontdekken of er een potentiële CEO in hen huist, maar vooral ook om er achter te komen wat je persoonlijk drijfveren profiel is.

Mismatch

Volgens Knegtman heeft een groot deel van de mensen namelijk een baan gekozen op basis van toevalligheden of omdat diegene heel goed is in een bepaalde discipline. Er wordt te weinig gekeken naar wat een persoon echt drijft of wat werkelijk bij de persoonlijkheid past. Waardoor het risico op een mismatch hoog is.

Het is daarom zeer aan te raden om al aan het begin van je carrière bezig te zijn met je professionele en persoonlijke ontwikkeling. Er voor te zorgen dat je beschikt over zelfkennis en wat je persoonlijke drijfveren zijn. Zodat je zelfbeeld overeen komt met wie je bent. Want binnen het schoolsysteem is er bijna alleen aandacht voor de competenties.

Succesfactoren

De drie belangrijkste succesfactoren van talent en dus ook de potentiële CEO zijn volgens Knegtmans: kunnen (IQ en competenties), willen (drijfveren / beweegredenen) en zijn (persoonskenmerken).

Iedere functie vereist een ander soort talent. Of een talent zal slagen, is dus afhankelijk van veel factoren. Een universeel talent voor alle situaties bestaat daarom niet. Alles hangt af van de context.

Talentisme

De cocktailmix voor CEO is niet alleen voor hoge managementfuncties, maar is zeker ook toepasbaar op alle andere functies. Volgens een onderzoek van Manpower staan we namelijk voor de meest ingrijpende verandering: van kapitalisme naar talentisme als het hoogste goed. Dat maakt dat het nog belangrijker wordt om het juiste talent op de juiste plaats in de juiste job terechtkomt. Alleen dan is vooruitgang mogelijk.

Pleidooi voor zelfkennis

Ralf Knegtmans wil lezers inspireren dat talenten en werkgevers niet alleen kiezen op basis van kennis en kunde, maar ook op persoonlijkheid, passie en intrinsieke motivatie. Het boek is geen pleidooi over CEO worden, maar juist om jezelf goed te leren kennen en op zoek te gaan naar een functie die echt bij je past.

Filmpje: Ralf Knegtmans over zijn boek

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg