Iedereen authentiek!

"Wij zijn op zoek naar authentieke mensen", is een veelgehoorde opmerking in gesprekken met recruiters van werkgevers. Maar wat is dat precies 'authenticiteit'?

"Het woord authenticiteit hoor je de laatste tijd veel, maar het is zeker geen toverwoord", zegt Otteline Asselbergs, loopbaancoach bij Young People Coaching. "Het is geen modegrill, maar erg belangrijk in deze tijd. Ik hoor het ook steeds vaker van cliënten. Sommigen van hen werken al een tijdje, maar komen er steeds meer achter dat de baan het toch niet is, en dat ze zich voor hun werk niet meer anders voor willen doen. Zij zijn dus niet authentiek, maar hebben zich aangepast aan hun baan. Ik probeer hen te helpen in een coachingstraject zodat ze er achter komen welke baan wél bij hen past."

Verschillende types

Wat is dat nu precies, 'authentiek'. De Van Dale omschrijft het als 'betrouwbaar, geloofwaardig; echt'. Mensen die zich niet anders voordoen dan ze zijn. Otteline: "Het is voor een bedrijf, groot en klein, belangrijk om authentieke mensen in dienst te hebben".

Voor elke functie heb je weer een ander type persoon nodig. De ene baan vraagt om introverte mensen, de andere om extraverte eigenschappen, zoals een baan in de sales. Introverte mensen hebben soms het gevoel dat ze niet introvert mógen zijn, dat ze extravert móeten zijn. Zij gaan zich opeens anders gedragen om toch die baan binnen te halen.

Dat gebeurt tegenwoordig regelmatig. Starters willen aan de slag en hebben daar veel, zo niet alles voor over. Toch adviseer ik altijd, hoe moeilijk dat misschien ook is: ga voor de baan die bij je past, daar word je op de lange termijn het gelukkigst van.

Bij starters, ook bij high potentials, is er veel onzekerheid. Niet zo vreemd ook, in deze tijd waarbij op één vacature honderden brieven binnenkomen. Je zou misschien verwachten dat starters en young professionals zelfbewuste mensen zijn die weten wat ze willen, maar ik kom er steeds meer achter dat velen dat helemaal niet weten.

Ze weten niet hoe ze in elkaar steken en wat hun sterke kanten zijn. Gaandeweg komen ze daar wel achter, maar eigenlijk moeten ze dat voordat ze gaan solliciteren al weten. Elke afgestudeerde moet zich bewust zijn van zijn sterke en minder sterke kanten en weten bij wat voor soort bedrijven ze goed gedijen. Een loopbaancoach kan hierbij helpen. Door middel van gesprekken kan er worden gewerkt aan die onzekerheid zodat degene weet hoe hij van belang kan zijn voor een werkgever."

Volgens Otteline is het heel belangrijk dat je je niet modelleert naar een bepaald persoon: "Je anders voordoen is niet de oplossing. Misschien dat het werkt op de korte termijn, maar niet op de lange." Het is niet eenvoudig als je hier mee worstelt, beseft Otteline. "Zelfinzicht komt soms pas op latere leeftijd, soms ook helemaal niet."

Uniek persoon

Voordat je bij een werkgever solliciteert is het een absolute aanrader om met mensen in je netwerk te praten over de werkgever waar je interesse in hebt. Vooral LinkedIn is hierbij handig. Weet hoe de sector in elkaar steekt en wat de kenmerken zijn van die organisatie.

Volgens de loopbaancoach heeft het in deze tijd geen zin om een sollicitatiebrief te sturen. "Gewoon niet meer doen. Je bent dan een van de honderden die op een vacature reageert. Dan moet je van goede huize komen, wil het je lukken om die baan binnen te slepen. Mijn tip is: schakel je netwerk in. Zoek via LinkedIn naar mensen die werken bij bedrijven waar jij interesse in hebt en benader hen voor een kort gesprek. Je zult zien dat zij het erg leuk vinden om over hun baan en werkgever te vertellen".

"Besef dat drie van de vier vacatures via netwerken worden vervuld. Als je een oriënterend gesprek met iemand hebt gehad uit je netwerk, zal deze persoon vaak bereid zijn een goed woordje voor je te doen en heb je dus al een streepje voor. Bedrijven nemen liever iemand aan die ze al kennen. Daarom is je netwerk zo belangrijk."

Toekomst

Volgens de loopbaancoach zal authenticiteit steeds belangrijker worden. "Uniek zijn is belangrijk en dat neemt alleen maar toe, voor studenten, starters en bedrijven. Bedrijven zullen altijd zelfbewuste mensen zoeken".

Otteline: "Dat unieke kun je als starter zelf sturen. Door bijvoorbeeld tijdens je studie een bijbaan te nemen in het verlengde van je studie of een periode in het buitenland te studeren. Door cursussen of een extra masterclass te volgen. Deze dingen maken jou speciaal en daar hechten bedrijven steeds meer waarde aan. En dat zal alleen maar toenemen. Doe deze extra activiteiten wel omdat je het leuk vindt om te doen en om jezelf te ontwikkelen, dus niet vanuit een cv buildings gedachte, want dan val je door de mand. Verlies nooit je authenticiteit, daar prikken bedrijven zo doorheen."

Otteline Asselbergs

Otteline Asselbergs

Studie: Hbo Personeel & Arbeid, Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU

Baan: Loopbaancoach bij Young People Coaching en auteur van o.a. 'Hoe vind ik de baan die bij mij past', zie Vind de baan die bij jou past!

Passie: Psychologie, heerlijk om hier over te lezen!

Twitter: @ottelinea

Authenticiteit, wat is het?

Van Dale omschrijft het woord als 'betrouwbaar, geloofwaardig; echt'. Als we het vertalen naar gedrag dan gaat het er om dat je trouw bent aan je eigen persoonlijkheid. Je bent jezelf, staat open voor nieuwe ervaringen, je weet wat je wilt en waar je voor staat. En dat straal je uit. Hoe dichter je bij jezelf staat, hoe beter je je kunt onderscheiden van anderen. Hierdoor ben je in staat om je personal brand neer te zetten en je op een goede manier te presenteren aan een werkgever.

Authenticiteit, wie hebben het?

Hollywoodsterren, of course! Maar ook politici (meestal), acteurs, zangers en bestuurders zijn bijvoorbeeld mensen voor wie authenticiteit van belang is. En laten we CEO's niet vergeten. Steve Jobs, had dé uitstraling, Bill Gates heeft het een tikje minder.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg