Blunderende starters

Fouten maken we allemaal, zeker aan het begin van onze carrière. Niet leuk op het moment zelf, maar achteraf kunnen we er meestal wel om lachen. Toch zijn er ook blunders die zo gênant zijn, dat je je nog schaamt als je er aan terugdenkt...

Carrière maken gaat met vallen en opstaan. Oscar Ligthart kan er over meepraten. Hij deed een bachelor rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam en is nu bezig met het afronden van zijn Master International & European Law. In mei begon hij als part-time recruiter bij The Boost. Op zijn eerste werkdag vergat hij het alarmsysteem uit te schakelen. Oscar:"Op zich geen heel groot probleem, behalve dat mijn werkgever in eerste instantie niet bereikt kon worden door het beveiligingsbedrijf. Uiteindelijk heeft een politieagent mijn baas van zijn bed gelicht om hem te confronteren met de situatie. Erg gênant dus. Gelukkig kon mijn baas er wel om lachen. M'n collega's hebben het er nu nog wel eens over. Vooral als ik moet afsluiten is er altijd wel iemand die zegt 'vergeet je het alarm niet?'"

Hoewel dit een blunder is om van te balen, kan het nog een graadje erger. Gelukkig geldt ook hier: van je fouten kun je leren... En soms kan een blunder ook positieve gevolgen hebben!

1. Je zelfbeheersing verliezen

Sommige collega's of leveranciers liggen je en andere niet. Nicole van Dale werkt bij een uitgeverij. Ze kon het zakelijk houden tot een bepaald moment. Nicole:"Een van mijn leveranciers doet altijd moeilijk. Altijd maar zeuren over levertijden en prijzen. Laatst was hij weer aan het klagen. Ik zat die dag niet lekker in mijn vel en was gewoon klaar met dat gezeur. 'Als je het allemaal te lastig vindt', hoorde ik mezelf zeggen, 'dan moet ik misschien maar gewoon een ander voor de klus zoeken. Ik ben helemaal klaar met dat gezeik.' Ik knalde de hoorn op de haak. Een paar uur later realiseerde ik me dat ik buiten hem niemand anders had die zo goedkoop was, snel werkte en flexibel was.

En de manier waarop ik mijn frustratie uitte was ook niet echt professioneel. Ik heb hem teruggebeld en mijn excuses aangeboden. We werken nog steeds samen, op een of andere manier heeft mijn uitbartsing namelijk wel voor helderheid gezorgd."

2. Beloftes niet nakomen

Nooit iets toezeggen wat je niet waar kunt maken, want je weet immers nooit of de persoon erop terugkomt. Dat is de les die Frank Groen, leidinggevende bij een bank, wel heeft geleerd. "Een van mijn medewerkers had ontslag genomen omdat hij een andere baan had. Tijdens het exitgesprek gaf ik aan dat we hem zouden missen en dat hij altijd terug kon komen. Nou, anderhalve maand later stond hij op de stoep. De baan was niet wat hij er van had verwacht en hij wilde zijn oude functie weer terug. Inmiddels zal er al iemand anders op die functie, dus dat ging niet. Ik had in eerste instantie niet eens door dat ik die toezegging had gedaan. Het was gewoon een 'losse opmerking', maar mijn oud-collega nam deze wel heel erg letterlijk. Dat was een goede les. Ik kies nu zorgvuldiger mijn woorden zodat er geen vergissingen meer kunnen ontstaan."

3. Naar de verkeerde persoon mailen

Joris van Dijk denkt niet ecth met plezier terug aan zijn eerste baan. "De functie zelf was leuk, het enige minpuntje was mijn manager. We lagen elkaar niet, vroeg of laat moest het gewoon een keer knallen." En dat deed het ook. Boos over een besluit van zijn manager wilde Joris in een mailtje stoom afblazen. Je raadt het al: in plaats van het te sturen naar zijn collega, mailde hij het naar zijn manager. " Toen ik op 'send' drukte zag ik al dat het mis was en dat ik zijn e-mailadres had ingetikt, maar het was al te laat. Uiteindelijk kon ik niet anders dan opstaan en naar hem toelopen en vragen of hij even tijd had. Het werd uiteindelijk een goed gesprek, waarbij ik al mijn irritaties op tafel gooide. Dankzij die blunder verbeterde onze werkverhouding zelfs!"

4. Negatief zijn over oud-collega's

"Ooit heb ik de fout gemaakt om me negatief uit te laten over een sollicitant, een oud-collega die ik nog kende uit een vorige baan", vertelt Anne de Jager. Hoewel ze wist dat het in haar beroep 'ons kent ons' was, vertelde ze toch iets te veel over de sollicitant. Niet om te roddelen, maar om aan te geven dat het geen goed idee was om de sollicitant aan te nemen. "Natuurlijk kreeg ze de baan juist wel, dat zul je altijd zien. Gelukkig heeft ze deze niet aangenomen omdat het salaris te laag was. Wat een opluchting: ik zat 'm bamelijk best wel te knijpen en was echt wel bang dat mijn uitlatingen naar buiten zouden komen."

5. Te eerlijk zijn

Te eerlijk zijn, kan dat? Maaike de Jong weet er alles van. Hoewel het nu bijna een jaar geleden is, baalt ze er nog steeds wel eens van. Ze was zo zenuwachtig over het afsluitende salarisgesprek dat ze een te lage salarisindicatie deed. "Ik maakte die fout omdat ik op een functie reageerde die vergelijkbaar was met mijn oude functie die ik voor mijn promotie had. Ik had inmiddels een andere, beter betaalde functie die helaas niet helemaal was wat ik er van had verwacht." Letterlijk een kapitale fout! Maaike:"Toen ik het bedrag zei kon ik wel door de grond zakken. Ik wist gelijk dat dit einde verhaal was. Ik bedoel, ik wilde de baan heel graag, maar als ik hem al zou krijgen, dan wilde ik dat niet voor minder salaris dan ik op dat moment verdiende. Ik kon mezelf wel voor het hoofd slaan!"

*De namen van Nicole, Frank, Joris, Anne en Maaike zijn uit privacy overwegingen gefingeerd. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg