Hoe je kan leren van een afwijzing

Helaas, je bent na een sollicitatiegesprek niet aangenomen. Afwijzingen zijn nooit leuk, zeker niet als jij je al helemaal zag in de functie. Maar je kan er een heleboel van leren. Je hebt immers met mensen te maken die vaker sollicitanten beoordelen. Zij zouden jou veel kunnen vertellen over wat je de volgende keer beter kan doen.

Initiatief

Tijdens een sollicitatiegesprek kan je rekenen op lastige vragen. Voordat je in paniek raakt, bedenk je dat de mensen tegenover je ook maar mensen zijn. Probeer zo’n vraag eens te veranderen in een ijsbreker. “Wat is jouw grootste zwakte?” “Chocola” Natuurlijk zal je daarna alsnog de vraag serieus moeten beantwoorden! Het is overigens ook niet aan te raden dit bij elke lastige vraag te doen, je wil immers wel serieus overkomen.

Let op: Probeer de mensen tegenover je goed in te schatten. Een dergelijke ijsbreker kan een negatief effect hebben als je maar heel kort de tijd hebt om écht indruk te maken.

Adviezen en kritiek

Ook doorgewinterde recruiters kunnen het vervelend vinden om kritiek te geven. Heb je het idee dat je niet al het advies krijgt dat hij je te bieden heeft? Vraag dan om concrete tips en advies. Als er dan nog steeds geen duidelijk antwoord uitkomt, kan je het beter laten gaan. Waarschijnlijk was het gevoel dan gewoon niet goed en daar kan jij als sollicitant verder weinig mee.

Voorbeelden

Het kan heel nuttig zijn om tips te krijgen, zolang je weet wat je ermee kan. Vraag dus om concrete voorbeelden, zodat je begrijpt wat hij nou precies bedoelt. Geef wel aan dat je niet probeert de functie waar je voor afgewezen bent alsnog binnen te halen, maar dat je écht open staat voor eerlijke feedback.

Blik vooruit

Verloopt het telefoongesprek goed en positief, dan kan je eens vragen naar toekomstige mogelijkheden binnen het bedrijf. Spreek je met een externe recruiter? Dan weet hij misschien wel een vergelijkbare functie waar jij goed in zou passen. De meeste recruiters denken graag met je mee en hebben dankzij hun grote netwerk misschien wel een goede tip.

Niet persoonlijk

Neem een afwijzing nooit persoonlijk op, ook niet als je het gevoel hebt op je persoonlijkheid te zijn afgewezen. Besef je dat een recruiter na een gesprek van een of twee uur nog geen oordeel over jou als persoon kan vellen. Het is slechts een momentopname. Vraag je bij dit soort feedback ook af of je er wel iets van kan leren en of je er iets mee moet doen. Het kan natuurlijk gebeuren dat er gewoon geen ‘klik’ plaatsvond, en daar kan je weinig mee.

Hulptroepen

Kan je wel wat oefening gebruiken om je sollicitatievaardigheden bij te spijkeren? Zoek dan een sollicitatiemaatje! Dit kan een professionele coach zijn, een (ex)collega, een vriend of familielid. Als je maar iemand hebt die jou lastige vragen kan stellen in een rollenspel. Vervolgens heeft hij waarschijnlijk wel wat tips over hoe je beter kan antwoorden. Ook kan je samen is nadenken over je outfit en je houding.

Lees meer tips over het sollicitatiegesprek.

Bron: Intermediair

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg