Een krappe arbeidsmarkt, wat is dat?

Tegenwoordig hoor je het steeds vaker: de arbeidsmarkt wordt krapper en krapper. Maar wat is het precies? En wat betekent het voor jou als werknemer eigenlijk?

Wat is een krappe arbeidsmarkt?

Wanneer het aanbod aan vacatures groter is dan het aantal werkzoekenden wordt er gesproken van een krappe of overspannen arbeidsmarkt. Voor werkgevers is het lastig om openstaande vacatures te vervullen. Ze moeten meer hun best doen om goed personeel te vinden, wat in zo’n situatie vaak erg lastig kan zijn.

Krappe arbeidsmarkt vs. Werkzoekenden

Wat betekent het voor de werkzoekenden als de arbeidsmarkt krap is? Vooral in specifieke branches is dit erg voelbaar. Zoek jij een baan als data-analist of robot-developper, dan zit je in een hele gunstige positie en dan vliegt het aanbod je om de oren. Werkgevers trekken van alles uit de kast om jou ervan te overtuigen dat juist hún organisatie dé organisatie is waar jij wil werken. Hoe ze dit doen? Denk aan een hoger salaris bieden, gunstigere arbeidsvoorwaarden of een auto van de zaak. En hoe zit het dan met de werkzoekenden in de branches waarin het tekort niet heel erg groot is? Dan is er sprake van een ruime arbeidsmarkt. Er zijn altijd banen waar minder behoefte aan is en dus zijn er minder openstaande vacatures. Het gevolg hiervan kan dus zijn dat je met veel andere mensen op dezelfde functie solliciteert en dat daardoor de salarissen lager zullen zijn dan op een krappe arbeidsmarkt.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg