Zo voorkom je dat je verzandt in je zoektocht naar ander werk

Je wil ander werk, maar waar begin je dan? Door de bomen zie je het bos niet meer en voor je gevoel ben je er al ontzettend lang mee bezig. Vacatures bekijken, studiekeuzetests doen en gesprekken met anderen voeren… En nog heb je nog geen ander werk gevonden. Je voelt je gemotiveerd, maar tegelijkertijd is dit niet de plek waar je wil blijven. Wat nu?

In dit artikel vind je tips hoe jij voorkomt dat je verzandt in die droombaanzoektocht. Het is namelijk niet enkel een kwestie van doorzetten, maar ook van effectieve dingen doen. Zo verdwaal je niet als guppie in de zee, maar ga je recht op je doel af.

2. Geloof in jezelf
Wil jij een baan hebben die volledig bij je past? Waar je happy van wordt? Waar je voldoening, plezier en uitdaging in terugvindt en waar je je betekenisvol voelt? Dan is het van belang dat jij gelooft dat deze job voor jou bestaat. Ontstaan er twijfels, zoals: ‘’misschien bestaat mijn droombaan niet’’ of ‘’zoiets is niet voor mij weggelegd’’, dan trek je dit naar je toe. Het gevolg? Die droombaan is er niet voor jou en je blijft vastzitten in je werk.

Het tegendeel is ook waar. Als jij gelooft in jezelf, als jij gelooft dat die baan er voor je is en dat die op jouw pad zal komen dan is dat ook zo. Misschien ben je bekend met the law of attraction? In dat geval hoef ik je niets meer uit te leggen. Ken je het niet? Google is your frend en zoek het op. Dan begrijp je waarom het geloven in jezelf van cruciaal belang is om die baan naar je toe te trekken en een gelukkiger werkleven te leiden.

3. Stel een doel
Stel een concreet doel waar je naartoe wil. Binnen hoe snel wil jij bijvoorbeeld werk gevonden hebben dat bij jou past? Hang dus een tijdslimiet aan je doel. Maar ook: “hoe ziet dat er concreet uit?” Je kan pas ergens naartoe werken als jij concreet weet waar je naar op zoek bent. Ben jij er nog niet achter wat precies bij jou past, dan is het noodzakelijk om uit te  zoeken van welke werkzaamheden jij happy wordt. Het is daarbij belangrijk dat jij weet wie jij bent, wat je belangrijk vindt, waar je voor staat, wat je kernwaardes zijn, wat je talenten zijn en vooral: waar krijg jij energie van?

Heb je dit niet helder voor jezelf? Check dan vooral even deze pagina over de online leerlijn. Het programma waarbij je leert wat voor werk écht bij je past en hoe je deze bemachtigd.

Heb je dit wel helder? Maak dit dan zo concreet mogelijk voor jezelf. Een manier om dit te doen is te werken volgens de SMART-methode.

S: Specifiek
M: Meetbaar
A: Acceptabel
R: Realistisch
T: Tijdsgebonden

Vage doelen leiden naar vage resultaten, dus leg jouw doel naast al deze punten. Zo maak jij je doel concreet. En met concrete doelen kan je er concreet naartoe werken.

4. Breng focus aan
Maak tijd, energie en misschien zelf geld vrij voor jouw switch. Zeker als je nog niet exact weet wat er bij je past is het belangrijk om je hierin te verdiepen. Het is een hele weg, maar dat betekent niet dat het onmogelijk is. Zoveel mensen wisselen van werk of starten een nieuwe studie. Zij weten wat ze willen en gaan ervoor. Zij zijn bereid tijd vrij te maken voor een nieuwe studie. Zij zijn bereid om energie te steken in een nieuwe functie en geld vrij te maken voor hun persoonlijke ontwikkeling. Breng dus focus aan. Dit wordt jouw prioriteit nu.

5. Werk eraan en heb vertrouwen
Heb vertrouwen dat die droombaan bestaat. Blijf dus doorzetten om je doel te bereiken. En ja, misschien komen er tegenslagen, maar zet door. Als je opgeeft zal jij ongelukkig in je werk blijven. Doorzetten is nu lastig, maar het zal leiden tot een fijner leven voor je.

Leren, jezelf ontwikkelen en opgestelde doelen behalen verloopt tenslotte ook niet altijd in een rechte lijn omhoog. Het is moeilijk, maar enkel door het meerdere keren te proberen zal het lukken. Uiteindelijk ben je trots en blij dat je hebt doorgezet.

6. Betrek anderen als stok achter de deur
Je hoeft het niet alleen te doen. Sterker nog, beter van niet. Betrek juist anderen erbij. Zij kunnen jou helpen door een oogje open te houden in hun netwerk. Gebruik jouw netwerk dus vooral. De meeste banen worden tenslotte gegeven aan mensen uit een bepaald netwerk. Werkgevers weten op die manier dat jij een goede kandidaat bent en zo sta je dus al met 1-0 voor. Leg je netwerk eens naast elkaar neer. Wellicht kunnen jullie er nog gebruik van maken.

Vraag hulp aan vrienden, familie, maar ook bijvoorbeeld aan iemand die je op het gebied van werk helpt. Dit is handig om als stok achter de deur te hebben. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook bij de online leerlijn. Een stok achter de deur is fijn, omdat je hierdoor gemotiveerd blijft.

Daarnaast maakt het dit hele proces ook een stuk gezelliger, fijner en voel je je minder alleen als je anderen betrekt. Het is dus een win-win-win.

7. Blijf niet twijfelen. Voel wanneer iets de juiste keuze is.
Op het moment dat je een passende functie ziet, GO FOR IT! Iets wat ik zo vaak zie is dat mensen toch gaan twijfelen. Je kritische gedachten van je Amygdala poppen omhoog en de switch wordt uiteindelijk niet gemaakt door alle twijfels.

Het is dus cruciaal dat jij weet wanneer iets de juiste keuze is. Dat jij aanvoelt wanneer dit dé baan voor je is en dat je ervoor wil gaan. Hoe je dat weet of voelt?
- Je wordt enthousiast van wat je leest
- Je kwaliteiten worden benut in die functie
- Het is in een omgeving waar jij je comfortabel in voelt
- Je krijgt energie van de werkzaamheden waar jij je me bezighoudt
- Je werkt aan een voor jou belangrijk doel
- Je kan anderen helpen

Check dus deze lijst op het moment dat je een keuze moet gaan maken. En als je nog niet precies weet waar jij voor staat, waar je energie van krijgt en aan welk doel jij wil werken, betekent het dat je nog niet goed genoeg op jezelf ingezoomd hebt. De online leerlijn helpt je daarbij, zodat jij ook een doordachte, weloverwogen en zelfverzekerde beslissing kan nemen naar een nieuwe functie.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg